Leif Östling var tidigare ordförande för Svenskt Näringsliv. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Östling petas från uppdrag: ”För grovt för att stå ut med”

Nadal vände mardrömsläge till seger - Sydsvenskan

Leif Östling tvingas bort från sitt uppdrag som ordförande i Science Park i Södertälje efter sin kontroversiella intervju i invandringskritiska Swebbtv. Det rapporterar Länstidningen i Södertälje.

Science Parks styrelseledamot Boel Godner säger till SVT Nyheter att Östling kommer att lämna i närtid.

– Det han har sagt är för grovt för att stå ut med. Lyssnar man på hela intervjun är det väldigt grova saker som är svåra att acceptera, säger Godner.

Swebbtv är en webbtv-kanal med tydlig invandringsfientlig profil, som återkommande har gett utrymme åt bland annat förintelseförnekare.

Något som inte har skett enligt Turkiets president. Igår 19:44
Östling sommarpratade i år. Här intervjuas han inför sitt prat. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ryska medier sprider Leif Östlings ord om invandring

Företagsledaren Leif Östling har ställt upp i en intervju invandringskritiska webbtv-kanalen Swebbtv, skriver Länstidningen i Södertälje och Fokus.

I intervjun pratar han om invandringen till Sverige, och får frågor om Sverige kan få ordning på de samhällsproblem som finns.

– Vi kan hamna i ett okontrollerat läge där vi kanske till och med får ta in vår militär och det blir krig inne i landet, säger Östling i intervjun, enligt Fokus.

Swebbtv är en webbtv-kanal med tydlig invandringsfientlig profil, som återkommande har gett utrymme åt bland annat förintelseförnekare.

Uttalandena har fått spinn i alternativa medier i Sverige och har också plockats upp av ryska statskontrollerade medier som RT och Sputnik.

Leif Östling har tidigare varit vd för Scania och ordförande för Svenskt Näringsliv.

30 okt
Spiuk Elite röd Jersey
En explosion efter en israelisk robotattack mot Gaza City på onsdagen.
LEIF R JANSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Näringslivets löner

Vd:ar får miljoner i statens småbolag – har knappt folk

Utöver jättar som SAS, Telia och Svenska Spel äger svenska staten en lång rad småbolag. Trots att flera i princip saknar verksamhet eller anställda lyfter bolagens vd:ar miljonlöner, visar en granskning som DI har gjort. Två exempel:
• Ulf Lundin är vd för Arlandabanan och Svedab och har två anställda då det enda bolagen gör är att arrendera ut trafik. Lundin får 2,1 miljoner.
• Lars Johansson får nästan 3 miljoner kronor för att styra över sju anställda på Svenska skeppshypotek.
DI noterar att statens bäst betalda generaldirektör, Trafikverkets Lena Erixon, fick totalt 2,9 miljoner kronor inklusive förmåner och pensionsavsättning i fjol. Men då är hon också den högst ansvariga för hela 7 600 anställda.

Igår 19:41
Erdogan och Trump till attack mot Macron - Sydsvenskan Gatehouse Jeunesse Glitter Riding Hat 60cm Navy Glitter - Safety All Storleks Horse
En elektronikhandel i Tokyo skyltar om inför den höjda momsen i landet i oktober.
Lars Calmfors. TT
Individuellt bedömda mammor en väg att rädda fler. Arbetsförmedlingens framtid

Calmfors: Centerns recept för AF garanterar misslyckande

Den tunga nationalekonomen Lars Calmfors riktar skarp kritik mot Centerpartiet och dess ekonomiska talesperson Martin Ådahl för omvandlingen av Arbetsförmedlingen, skriver DN.

Calmfors menar att det kaos som nu uppstått är en konsekvens av att C var naiva och viftade bort varningarna när idéerna om att privatisera Arbetsförmedlingen debatterades.

– Det som nu sker handlar snarast om ett recept som garanterar ett misslyckande. Det hade varit mycket bättre att pröva sig fram i en gradvis process i stället för att göra revolution, säger Lars Calmfors till DN.

Fler döda efter israeliskt anfall - Sydsvenskan Igår 19:20
Läs mer om Arbetsförmedlingens framtid
Flera döda i luftanfall och bombdåd i Syrien
Maria Landeborn. Allis Nettréus/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Börsåret 2019
13 november 2019 23:56

Experter: Fastigheters bästa tid förbi – gryning för banker

Någon form av reprimand från Nato mot Turkiet måste det bli, bedömer Jan Hallenberg…

Den bästa tiden ser ut att ha passerat för fastighetsbolagen. Det säger Danske Banks sparekonom Maria Landeborn och pekar på en svagare konjunktur och ett högre ränteläge, skriver DI.

Hon får medhåll av IG Markets marknadsanalytiker Erik Hansén, som spår fortsatt stigande marknadsräntor efter den senaste månadens uppgång.

– Har man uppfattningen att räntor alltid kommer att vara låga och ser fastighetsaktier som ett defensivt alternativ, så tror jag att man är lite farligt ute, säger han till DI.

Landeborn lyfter fram banksektorn som vinnare när räntorna vänder upp.

Igår 18:35
Läs mer om Börsåret 2019
Jack Dorsey. TT
Jag försvarar inte våldet undefined

Twitter inför totalförbud för politiska annonser

Twitter kommer inte längre att tillåta politiska annonser, meddelar vd:n Jack Dorsey.

”Vi anser att politisk räckvid ska förtjänas, inte köpas”, twittrar Dorsey.

Beskedet kommer bara några dagar efter det att Facebook meddelat att man varken kommer att förbjuda eller faktagranska politisk annonsering.

Twitters aktie föll 3 procent i efterhandeln till följd av beskedet, skriver CNBC.

Bakgrund: Turkiets offensiv i Syrien 30 okt
Läs mer om Sociala jättarnas kapplöpning
Rapportsäsongen Internationellt
undefined

Miljardförluster för Uber-utmanaren Lyft

Lyft, den klara tvåan bland taxitappar efter Uber, rapporterar växande nettoförluster i det tredje kvartalet. I svenska kronor blev de runt 4,5 miljarder.

Intäkter steg 63 procent, dels för att de aktiva kunderna ökade till 22,3 miljoner från 17,4 miljoner samma kvartal i fjol, och dels för att Lyft drog in mer per aktiv kund. Samtidigt ökade kostnaderna med 70 procent.

Lyft räknar med att vara lönsamma vid slutet av 2021, men då bara på justerad ebitda-nivå.

Lyft-aktien har pressats rejält sedan noteringen tidigare i år. Wall Streets tålamod med förlusttyngda före detta enhörningar har avtagit den senaste tiden, skriver Reuters.

30 okt
Läs mer om Rapportsäsongen
MASK MASK GP06 röd vit ETHEN GP0602
14 november 2019 01:52
Erin Schaff / TT NYHETSBYRÅN
Rapporter: Syriska flyktingar tvingas tillbaka Brittiska EU-utträdet

Trump utesluter brittiskt handelsavtal efter brexit

USA:s president Donald Trump kritiserar Storbritanniens nya brexitavtal med EU, rapporterar AFP. Skilsmässoavtalet gör det omöjligt för USA att teckna ett handelsavtal med Storbritannien, menar Trump.

– Det här avtalet… du kan inte göra det, du kan inte handla. Vi kan inte teckna ett handelsavtal med Storbritannien, sa Trump i en intervju med kända brexitpolitikern Nigel Farage.

Trump verkar hoppas på att Storbritannien skriver ett nytt avtal med EU. I så fall är han sugen på att handla med britterna och menar att om ett avtal tecknas kommer det att leda till ”fyra till fem gånger högre” handel mellan de båda länderna.

I augusti lovade Trump efter ett möte med brittiska premiärministern Boris Johnson att USA skulle teckna ett ”stort” handelsavtal med Storbritannien. Avtalet skulle enligt Trump nås snabbt och bli det största någonsin.

"Allvarliga kränkningar och krigsförbrytelser, inklusive summariska dödanden och… Igår 18:58
Illustrationsbild. TT
undefined

Partier kan samarbeta i valet för att stoppa brexit

– Vi har haft starka diskussioner om en rad olika saker, fortsatte han.

Liberaldemokraterna, De gröna och det walesiska partiet Plaid Cymru kan komma att samarbeta i det brittiska nyvalet i december för att få in politiker som vill stoppa brexit i parlamentet, rapporterar BBC. Det bekräftar alla tre partiernas ledare.

Undersökningar visar att en knapp majoritet av britterna vill stanna i EU, men att Boris Johnsons Toryparti ändå ser ut att få majoritet i parlamentet eftersom de brexitkritiska väljarna är uppdelade på flera olika partier. En valpakt mellan de brexitkritiska partierna skulle förhindra detta, enligt AFP.

– Taktiskt röstande är ett kraftfullt vapen, och vi måste använda det, säger parlamentsledamoten och tidigare ledaren för Liberaldemokraterna Vince Cable till BBC.

30 okt
undefined

Johnsons nya avtal med EU lämnar hål lika stort som Wales i brittiska ekonomin

Boris Johnsons nya brexitavtal med EU kommer att bli en kostsam historia för Storbritannien. Det visar en ny analys gjord av det oberoende institutet National Institute of Economic and Social Research (NIESR), rapporterar Politico.

Faktum är att avtalet kommer att lämna ”ett hål i Storbritanniens ekonomi stort som Wales”, skriver politiksajten. Kostnaden beräknas att bli nästan 14 000 kronor per britt och år, totalt 877 miljarder kronor om året – ungefär lika mycket pengar som hela den walesiska ekonomin.

– Framtida handel kommer att möta väsentligt högre hinder både för varor och tjänster, säger Arno Hantzsche, ekonom på NIESR.

Enligt analysen kommer bruttonationalprodukten att bli 3,5 procent lägre varje år jämfört med om landet stannat i EU.

30 okt
Läs mer om Brittiska EU-utträdet
Recep Tayyip Erdogan (till vänster) och Donald Trump skakar hand efter mötet i Vita huset. Nästa sida »